13 letnica pogosto draži svojega brata


To se pogosto zgodi, če imaš doma najstnika ali najstnico. Je težko obdobje, a če veš, kaj se pravzaprav dogaja, ti bo precej lažje usmerjat.

Takole je zapisala mama:

Naša najstnica Tina. Čeprav vsi učitelji in sosedje pravijo, kako je čudovita, je zelo nesramna do svojega mlajšega brata in mene, svoje mame. Mlajšemu bratu je v družbi težko poslušati, kako je ona srčkana, ko pa se spravlja na njega doma, ga ves čas zbada ali ignorira. 

Kako naj  ukrepam, da bo bolje?

Včasih je bila tako odprta in sproščena, sedaj pa je vse bolj groba in odštekana. Samo ob večerih je še stara Tina.  Boli me in zelo težko prenašam, da je mlajši sin nespoštovan, posebno, ker mu to počne njegova sestra. Pogrešam dekle, ki je bila nekoč. Ne vem, kaj naj še storim.

Barbara

Poskusi, morda ti pomaga kaj od tega:

Veš, kaj se skriva za tem vedenjem? Težko ji je v njeni koži.

Čeprav nekateri otroci in z njimi njihovi starši mirno preidejo leta odraščanja, večina najstnikov v teh letih doma večkrat kaže znake nelagodnosti.  Hormonska nihanja, pritiski vrstnikov, socializacija, izzivi v šoli vse to skupaj jim povzroča velik stres.

Najstnica v šoli in tudi ob prijateljih doživlja različna neprijetna čustva. A običajno jih tam ne pokaže, ampak prikrije.

Ostanejo v njej in nekje morajo priti na dan. To je običajno doma.

Če doma ni prostora za noben čustven izbruh, morda ni dovoljen ali je otrok takoj zelo strogo kaznovan, ta občutja v sebi še bolj potlači. Kasneje se lahko pokažejo težave, največkrat v obliki anksioznosti ali depresije.

Na žalost, se najstniki  »skašljajo, spucajo«   prav v domačem okolju. Tu se počutijo dovolj varne, da vse, kar so doživeli čez dan dajo ven iz sebe. Tega ne delajo namenoma. Niso se zarotili proti mami, očetu, sestri ali bratu.

(Če imaš kdaj možnost, opazuj najstnika, ko pride iz šole. Takoj boš videla, kaj se mu je dogajalo. Ali bo prižvižgal ali pa bo zalučal v torbo v kot, nadrl prvega, ki pride mimo in izginil v svojo sobo. Kaj ste mu storili? NIČ!!)

Bodi ji zrcalo za dobra dejanja.

Išči dobro.Hčerka se zaveda, da ne doma precejkrat ne kaže boljši del sebe. Najstniki,  ko so golo iskreni, povedo, da se dostikrat opazujejo, opazujejo svoje obnašanje.  Gledajo, kako se obnašajo in kako govorijo. Počutijo se grozno, ko opazijo, da so nesramni. A se ne znajo ustaviti. Dostikrat se še ne znajo  drugače postaviti zase. Ne znajo se zadržat, ustavit, ko jih nekaj razjezi ali ni po njihovo, zato je njihov odziv refleksen –  grob in nesramen.

(No, tudi mnogi odrasli imajo podobne probleme.)  V teh letih se najstnik uči regulirat svoja čutenja in pri tem še velikokrat kiksne.

Dragoceno je, da otroka opaziš v kakšnem dobrem dejanju. Tako bo od tebe slišala in počasi spoznala, da je tudi npr. pozorna deklica, vztrajna, polna humorja. Opazila bo, da je poleg zunanje grobosti v njej še kaj drugega; prisrčnost, dobrotljivost, pozornost…

Išči prilike za bližino in povezanost

Zakaj? Veliko težje je biti nesramen in grob do nekoga, za katerega čutimo, da nas vidi in ima rad. Razumem, da je težko biti ljubeča do otroka, ki si ne pusti nič dopovedati in te zavrača.

A poskusi najti priložnosti za smeh. Lahko jo povabiš, da spečeta pecivo ali pa skupaj poglejta film. Tvoja hčerka te potrebuje, tudi takrat, ko te odriva s svojim nesramnim vedenjem. Včasih takrat še bolj.

Iznajdljivost pomaga

Ko se tvoja hčerka spravi nate ali na svojega brata, poglej, kako jo lahko ustaviš in pomagaš, da najde spet pot do same sebe. To ne deluje vsakič, a dostikrat nam je mlajši otrok, ki je postal strelovod, hvaležen, da smo uspeli ustaviti spiralo.

Če je bratec mlajši, lahko prekineš prepir tako,  se lahko skupaj lovite. Morda oba pelješ ven v naravo. Ali zavrtiš na glas njej ljubo glasbo. Kdaj deluje! Poskusi, kaj vžge pri vas.  

Ustvari priložnosti za iskren pogovor med otrokoma

Ameriška strokovnjakinja predlaga vajo treh »JA«. Bistvo te vaje je v tem, da omogočiš, da sin svoji sestri govori dve do tri minute. Ona medtem posluša, brez poseganja, zavijanja z očmi ali prepira. Njegova naloga je, da izrazi, kako se počuti, ko ga ona napade. Njena naloga pa je, da ponovi, kar je slišala in doseže, da brat vsaj trikrat reče JA.

Potem obrneta vlogi. To je zelo globok in učinkovit način, da pomagamo obema otrokoma razviti sočutje drug do drugega.

Včasih je težko vijugati skozi najstniške čustvene izbruhe in grob odnos najstništvo – tako otroku samemu, kot tudi nam staršem in bratom in sestram. Morda kakšen od teh predlogov tudi vam pomaga, da bo življenje lažje…in prijaznejše.