5 načinov, da najstnik spet dobi motivacijo za učenje

5 načinov, da najstnik spet dobi motivacijo za učenje

Veliko mam je zaskrbljenih, kako bodo najstniki sami doma in brez nadzora uspešno dokončali šolsko leto. Si med njimi?

Če je sin ali hči še v osnovni ali srednji šoli in opažaš, da je v teh pomladnih dneh manj samostojen in motiviran za učenje, bo morda potreboval nekaj spodbude s tvoje strani. V nadaljevanju si lahko prebereš, kako lahko nagovoriš svojega najstnika.

Dragi sin/hči spomni se, kaj ti je v življenju pomembno

Če je sin ali hči še v osnovni ali srednji šoli, opažaš, da je manj samostojen pri učenju in bo morda potreboval nekaj spodbude s tvoje strani. V nadaljevanju si lahko prebereš, kako lahko nagovoriš svojega najstnika.

Se učiš le zaradi učiteljev, ali zato da te opazijo sošolci? Mislim, da ne, ampak je v tebi nekaj motivov, zakaj bi rad dobro zaključil to šolsko leto.

Pomisli na tvoj zakaj?

Zakaj si na šoli?

Katere stvari te zanimajo?

Katere so tvoje interesne aktivnosti?

Že veš, na kateri srednji šoli (fakulteti) boš nadaljeval šolanje?

Ali ti bosta trenutno nedelo ali lenoba pomagala doseči, kar si želiš?

Pomisli, kaj ti veliko pomeni.

Si rad ustvarjalen? Si vztrajen? Se rad osredotočaš na podrobnosti?

Organiziraš druženja ali rad delaš samostojno?

Kako je to povezano s trenutnim šolanjem na daljavo? Predstavljaj si sebe čez dva meseca. Morda se bo slišalo kot brezvezna naloga, a vseeno poskusi.

Prva možnost:

Nič si ne razporediš časa. Ne udeležuješ se »Zoom« predavanj, ne delaš domačih nalog, gledaš nadaljevanke in se skoraj nič ne učiš. Odločil si se, da do konca leta lenariš.

Ko bosta dva meseca minila:

  • Kakšne bodo tvoje ocene?
  • Kako se boš počutil?
  • Kaj si boš odgovoril, zakaj si tako ravnal?

Druga možnost. Predstavljaj si, da si razporediš delo, narediš dane obveznosti, se vsak dan naučiš, kolikor le gre. In se vprašaj:

Kako sem sedaj v smeri svojih želja in ciljev?

Kako se počutim?

Kakšne so moje ocene?

Kaj so bili moji dobri in kdaj moji slabi dnevi?

Še enkrat poglej drugo možnost. Kako se počutiš? Se počutiš močnega? Imaš stvari pod kontrolo? Ustavi se pri teh občutkih.  Naj bodo ti občutki tvoja motivacija za dneve, ki sledijo.

2. Postavi majhne dnevne cilje.

Jasno postavljeni cilji te lahko peljejo proti željeni smeri. Najbolje je, da so čimbolj konkretni in dosegljivi. Postavi si 5 nalog – kaj bom danes naredil.

Za začetek napiši na list naloge, ki bi jih rad naredil ta teden. Naj ne bodo vezane le na delo za šolo.

  • Kaj je pomembno, da dokončaš pri delu za šolo?
  • Kaj boš naredil za dobro počutje, za svoje telo; morda kakšne telesne vaje, dovolj spanja?
  • Kako boš kljub omejitvam ostal povezan z domačimi in prijatelji?
  • Kako se boš odklopil in odpočil?

Seznam nalog za cel teden se dostikrat zdi pretežek, neizpolnljiv.

Pomisli: če bi šel drugi dan treninga teči Ljubljanski maraton, tudi ne bi šlo. Če pa se danes odločiš, da boš s prijateljem do oktobra vsak dan zvečer pol ure tekel, boš oktobra brez problema pretekel vsaj 5 -10 kilometrov.

Torej za vsak dan si zastavi le 5 nalog. Med njimi mora biti vsaj ena naloga taka, da ne zadeva dela za šolo, ampak je zate osebno. Vse naloge, ki vzamejo več kot 3 ure časa, razbij v dva ali več korakov. Tudi če dokončaš v dnevu le štiri od petih nalog, si čestitaj. Posebej, če si ta teden bolj pridno delal kot prejšnji teden. Bravo!

Zvečer pred spanjem si napiši naloge za naslednji dan, tako se boš že zjutraj zbudil z načrtom dela.

3. Poleg dela za šolo naredi kaj zabavnega in zanimivega

Se zgodi, da ti učna snov ni najbolj v zabavo … morda obstajajo načini, da si narediš učenje bolj zabavno:

-pripravi zanimivo atmosfero (npr. če se učiš o Italiji, se ti v ozadju lahko vrti italijanska glasba,. Se učiš o evoluciji? Pred učenjem si preglej nekaj fotografij, ki predstavljajo juro, kredo…)

– Ob sobotah piši in govori v tujem jeziku. Lahko imate družinski angleški dan. Boš videl, kako je lahko zabavno.

-Pripravi si nekaj posebnega za čas učenja – sladoled, vročo čokolado, oreščke… (mimogrede čokolada in banana vsebujeta lecitin, ki poskrbi za dobro voljo; oreščki in rozine pa ti dajo dodatno energijo, ki jo porabiš med učenjem).

-S sošolcem se dogovori, da se hkrati učita (vsak na svojem domu), na konca učenja pa se  lahko slišita in o snovi pogovorita, ali drug drugemu zastavita nekaj vprašanj.

4. Kako bi se pripravil do tega, da vsakodnevno učenje postane tvoj ritem?

Vsako dejanje po cca. 21 dnevih (nekateri pravijo 60 dnevih) postane navada. A to ne more postati, če se vsak dan sproti odločaš, ali bi se sploh učil.  Se spomniš fitnesa? Vsak dan nekaj vaj za biceps, pa triceps, pa trebušne mišice…   No, vsak dan nekaj časa za matematiko, pa slovenščino..

Trenutno imaš več razpoložljivega časa kot običajno (odpade prevoz, treningi, čakanje v vrsti na kosilo, pa še kaj bi se našlo). Zato si v prostem času hitro začneš v mislih vrteti vprašanje, zakaj bi se sploh učil. »Saj se tudi drugi ne« je prikladen izgovor.

Vsak dan znova vrtiš to vprašanje? Kar utrujajoče, a ne?

Ne pusti se uspavati, usedi se vsak dan za mizo in reci: »Ob 9.00 se bom začel učiti.« Pa naslednji dan in naslednji dan.. Ob 14.00 bo kosilo, ob 15.00 grem pa ven, jupi.

Boš rekel, da ni tako enostavno. Kako naj to naredim, ko ni šolskega zvonca, mama je v službi, sestra maturantka pa bo tudi kmalu nazaj v šoli?

Nastavi si budilko na telefonu s posebej izbrano melodijo. Ko jo boš zaslišal, boš vedel, da je čas za določeno šolsko delo. Po zajtrku si razporedi naloge. Določi, kdaj najlažje delaš težke naloge; najbolje takrat, ko si še spočit.

Ustvari si primerno okolje za učenje: odstrani vse skušnjave, ki bi te lahko zmotile pri delu. Kaj je to zate? Hrana, mobitel, televizija? Tudi domačim daj jasno vedeti, kdaj boš delal, kdaj te ne smejo motiti.

Brez mobitela: mobitel hitro zmoti, namesto, da bi sledil uri na »zoomu«, skrolaš in pozornost ni več. Daj ga v sosednjo sobo, pa četudi ti uspe to le za uro na dan.

5. ne pozabi dihati😊

Ja, res je. Zelo pomaga, da vsake toliko časa pretegneš telo in si privoščiš globok vdih in izdih. Po nekaj urah učenja pa obvezen sprehod, tek na bližnji hrib, rolanje ali kolesarski izlet.

Ne ukvarjaj se z mislijo, da se včeraj nisi prav dosti naučil. Danes je nov dan. Stopi svež vanj. Kratek jutranji sprehod te bo navdal z energijo in vedrino. Potem pa le za knjige!

Če rabiš pomoč, poglej, kje jo lahko dobiš. Prijatelji, sošolci, učitelji, svetovalna služba, možnosti so, izkoristi jih, da bo čez dva meseca veselo. 😊

Potrebuješ dodatno pomoč, da bi se lažje spravil k delu?

Piši na nada@nadazupancic.si in se bomo dogovorili za motivacijski pogovor.


Če se ti zdi ta prispevek koristen, se prijavi na mojo mailing listo in ti bom pošiljala obvestila, ko objavim kaj novega. 👇👇👇👇