You are currently viewing Bo šok, če bo šel najstnik v karanteno?

Bo šok, če bo šel najstnik v karanteno?

oz. kako ohraniš dobro psihično kondicijo svojega najstnika?

Danes smo izvedeli, da se naš gimnazijec vrača domov iz tabora, ker je nekaj dijakov dobilo vročino. Če imajo korono se še ne ve. A ni korona tista, ki je mlade zadela. V glasu se je slišalo veliko razočaranje, ne le njegovo, ampak prav vseh, ki so se v danih razmerah potrudili, organizirali komunikacijski teden, da se bodo dijaki bolje spoznali med sabo in jim nekaj naenkrat preprečilo delo. “Mami, ko so nam povedali, da gremo zvečer predčasno domov, je vsem vse dol padlo.”

Razočaranje, ko sredi dela, veselja, življenjske energije pade iz strela z neba slaba novica.

V takih trenutkih ne rabi naših razglabljanj. Zelo je pomembno, da stojimo otroku ob strani in ga poslušamo. Da lahko da ven, kar ga teži, kar ga je presenetilo, kar je vse presenetilo.😮 Ker potiho vsi upamo, da se to nam ne bo zgodilo.

Hkrati pa v takih trenutkih vidimo, koliko nam zaupa, koliko svojih čustev, razočaranj zmore, hoče ali zna delit z nami.

In kako lahko ohraniš dobro psihično kondiciji svojega najstnika?

Pogovarjaj se s svojim otrokom o njegovih občutkih, doživljanju. Najstnik je v obdobju, ko vse zelo močno doživlja, nenadna situacija ga lahko močno razburi ali močno razveseli. Zelo pomembno je zanj, da lahko da ven iz sebe, da lahko pove, kaj doživlja, kaj ga muči.
Namesto s klasičnim “Kako je bilo v šoli?” začni s preprostim “Kako si?”

Poskrbi za dobro prehrano

Hrana in spanje pomembno vplivata na razpoloženje, koncentracije, na tesnobo in splošno počutje. (Seveda lahko sodeluje pri pripravi jedilnika, kuhanju, a poskrbi, da bodo na krožniku “vse barve” – vse, kar potrebuje za rast in razvoj. Najstniku ne zelenjava, solata, a vseeno jo nekaj potrebuje.

Ne bodi “helikopter” mama

Če postaviš prestroge omejitve svojemu otroku, če ves čas stojiš za njim in mu ne pustiš dihat, se ne bo naučil, kako se soočiti z razočaranji in premagovat težave. Vedno bo iskal tebe, torej nekoga, na katerega se bo naslonil, ki mu bo reševal probleme.

Odkrivaj in spodbujaj pozitivno v njem

Pohvali najstnika za njegov trud, ne samo za njegov uspeh. (Bodi pozorna tudi na to, kakšna je klima v šoli. Če je med vrstniki, učitelji veliko negativnega pogleda, strahov, kritike, bo še toliko bolj potreboval tvojo zdravo podporo. Tako bo začel bolj ceniti sebe – tudi za trud in vztrajnost.

Naj ve, da lahko naredi napako

Naj vidi, da so napake del življenja, napredka. Najstnik naj vidi, da tudi ti kdaj narediš napako. Tako bo spoznal, da je vsak kdaj zmotljiv (nihče ni popoln). Naj odkrije, da ga zaradi napake v družini ne boste podcenjevali, ampak še vedno cenili.

Omeji čas za ekranom

Čas za ekranom naj bo kvaliteten. Omeji čas, ki ga preživite ob televiziji, mobijih, tako sebi kot svojim otrokom.


Če se ti zdi ta prispevek koristen, se prijavi na mojo mailing listo in ti bom pošiljala obvestila, ko objavim kaj novega. 👇👇👇👇