You are currently viewing Veš za angelski koktejl?

Veš za angelski koktejl?

Hormonom dopamin, oksitocin in endorfin pravijo tudi angelski koktail (hormoni sreče).Ob najstnikih hitro pademo v zanko, da bi se samo prepirali. Tako smo naenkrat vsi v stresu. Če stres dolgo traja, se v telesu nabere ogromno adrenalina in kortizola, ki v velikih količinah sproži težke reakcije, zato jima pravimo kar hudičev napoj.

LAHKO MAME V TAKIH TRENUTKIH POSEŽEMO PO ANGELSKEM NAPOJU?

Pred leti so mi moji otroci, v svojih rosnih najstniških letih, nastavili ogledalo. “Mami, ko prideš domov, najprej vidiš samo to, kako je dnevna razmetana, kako miza ni dobro pobrisana. Nas pa ne vidiš. Ne pustiš, da bi po šoli najprej zadihali in šele kasneje pospravljali. Samo zagledaš, kaj vse ni narejeno.”

Se ti dogaja kdaj kaj podobnega?

Ob tem sem pomislila na svoja najstniška leta. Vem, da sem pred tretjo uro pospravljala po hiši. Zakaj? Da bi mami opazila, kako je vse urejeno, kako je lepo in me pohvalila.

Nehote sem mislila, da bodo tudi moji otroci na ta način iskali mojo pozornost. Pa niso, hoteli so, da jih vidim kot osebe. Ne najprej njihovega dela. Želeli so povezanost, objem, da jih najprej slišim.To mi je prišlo na misel, ko sem oblikovala tale koktejl sreče. Vsi iščemo srečo za naše drage in zase.

KAJ OD ANGELSKEGA NAPOJA JE TEBI NAJBLIŽJE?

– Se nasmejiš? Prižgeš svečko? Telovadiš? Prebudi se endorphin.

Objameš, primeš za roko, daš roko na ramo? Tako se začuti povezanost med družinskimi člani oksitocin.

Kaj pa skrb zase? Si vzameš minutko? Končaš nalogo ali puščaš stvari nedokončane? Tako ne boš rabila nadaljevank, fantje ne računalniških iger, ker je telo že ustvarilo dopamin.

✍ Kateri hormon sreče ti je najbližji? Katero dejanje?